Skip to content
3 minuter lästid

ChatGPT-4 är lanserat – det här behöver du veta

Idag lanserades efterföljaren till språkmodellen som är motor i ChatGPT. GPT-4 är ännu ett steg framåt för den mycket populära ChatGPT-plattformen och Plus-användarna kan börja använda den direkt. Det här behöver du veta om ChatGPT-4.

Bildtext: Såhär ser ChatGPT-4 ut för betalanvändare. Skärmdump tagen 2023-03-14.

OpenAI uppger att GPT-4 ska vara en ännu mer kreativ problemlösare och partner än tidigare modeller. Den kan samarbeta med användaren för att generera, redigera och iterera kreativa och tekniska texter, som att komponera låtar, skriva filmmanus och lära sig användarens sätt att skriva.

GPT-4 kan hantera åtta gånger så mycket text åt gången jämfört med föregångaren, 25 000 ord eller motsvarande 50 A4-sidor text eller 90 boksidor, vilket gör det möjligt att generera långa texter och utvecklade konversationer, men framför allt att skapa bättre kontext och underlag för dina frågor, och tillåta analyser av större mängder information. Modellen har tränats på ett mycket mer omfattande material och dess förmåga till problemlösning är större samt kontexten är djupare och mer nyanserad.

Den nya versionen öppnar för ännu mer avancerade prompts för smartare och mer meningsfulla svar. Din assistent och partner har alltså blivit mycket vassare.

GPT-4 kan även tolka bilder och beskriva deras innehåll, kategorisera och analysera bildinnehållet. Den ska till och med kunna dra slutsatser från innehållet. Prompts med bild kommer att bli tillgänglig i ChatGPT inom kort och vi kommer att testa så snart det går.

För att skilja versionerna åt har ChatGPT med GPT-4 en profilbild med svart bakgrund, medan den äldre version 3.5 har grön bakgrund. Du kan också se versionen och välja modell på startsidan som ChatGPT-Plus användare (betalversion).

Några prompts som vi har testat i ChatGPT-4:

Bildtext: Kreativ utmaning
Bildtext: Skulle din 10-åring förstå detta?
Bildtext: Såhär beskrev ChatGPT-4 bilden till höger med kvinnan och mannen. Helt okej, inte riktigt fullträff, men användbart om man justerar något i texten. Kom ihåg att detta är inte den nya bild-tolkningen som planseras att släppas inom kort.
Bildtext: Denna bild beskrev ChatGPT-4.

Vi kommer att fortsätta testa och leka med verktyget för att bättre förstå vad ChatGPT-4 kan leverera och hur det blir nyttigt, praktiskt och användbart för dig. Vi är pepp på att få visa er ännu fler möjligheter och effektiviseringar för företag, medarbetare och organisationer i vår utbildning. Redan vid nästa utbildningstillfälle kommer vi att köra nya ChatGPT med GPT-4. Välkommen att anmäla dig och dina kollegor!

Missa inte alla nyheter inom ChatGPT. Du kan avregistrera när du vill.