Skip to content
mindre än en minut lästid minuter lästid

Prompt-ingenjör, det nya yrket 2023?

En ny yrkesgrupp växer fram i takt med den ökande användningen av AI-modeller som ChatGPT. Vi kallar dem promptingenjörer och de kommer att vara experter på att skriva instruktioner eller prompts för att få AI-verktygen att generera text eller beslutsunderlag.

En “prompt” är enkelt förklarat en fråga eller uppgift som du ställer till en AI-modell som till exempel ChatGPT för att få den att generera ett svar eller utföra en uppgift.

Detta är en spännande utveckling som har potential att revolutionera många branscher då krav på AI-kompetens kommer att öka exponentiellt de närmaste åren. Promptingenjörer kommer att vara en viktig del i att forma och utveckla AI-verktygen för att göra vardagen enklare för folk och förbättra arbetsprocesser för branscher och sektorer.

Men det innebär också att arbetsmarknaden kan se en förändring, där det kommer bli ett ökat behov av promptingenjörer, eller vad det nu kommer att kallas. Det finns en chans nu för människor att utbilda sig inom en ny och växande bransch, där kunskaper om AI och ChatGPT blir en viktig kompetens som arbetsgivare mer och mer kommer att anse som ett grundkrav för arbetssökande.

Så håll utkik efter den nya yrkesgruppen “promptingenjör”, de blir nästa stora grej inom AI-teknik.

Missa inte alla nyheter inom ChatGPT. Du kan avregistrera när du vill.